Frukt och grönsaker.

Grönsaker och frukt behövs vid varje måltid

Visste du att Lättyoghurt jordgubb 1,5dl har en tillsats på 13g socker.
O´boy 1,5dl har en tillsats på 6g socker


Pålägg



Påläggen bör varieras då de bidrar med olika näringsämnen. när mjölk eller mjölkprodukter inte serveras bör pålägget vara ost för att målet ska ge tillräckligt med kalcium

Smoothie

Rosa smoothie (en stor portion)

Två glas med jordgubbssmoothie.4-5 halvfrysta jordgubbar

2 dl fettfri naturell yoghurt

½ banan

½ lime

Lägg undan en jordgubbe och en skiva av limen för garnering. Blanda sedan jordgubbar, yoghurt och banan i en mixer tills drycken blir jämn och luftig. Pressa i lime och blanda igen.

Servera drycken genast i ett högt glas med sugrör, och garnera med jordgubbe och lime skiva.


smoothie med gojibär, blåbär, mm

100 g supermix (frysta bär med gojibär,blåbär,hallon.björnbär och havtorn)
1dl yoghurt

Mixas med stavmixer eller blender. Det kan kännas lite otäckt att låta unga barn köra stavmixern. Så en blender är ett bra alternativ.


Bra att veta

Något eller några livsmedel ur var och en av nedanstående grupper bör ingå i mellanmålet:

  • frukt/bär/grönsaker
  • bröd/flingor/gryn
  • mjölk/mjölkprodukter

 

 


Äpple keso


Ingredienser/port.
100g keso (1 dl)
5 hackade mandlar
1/2 finhackat äpple
kanel

Gör så här:
Blanda keson med äpplet i småbitar och hackad mandel.
Toppa med lite kanel.
----
Detta recept är fr Kristina Andersson som också skrivit böckerna om ISO-dieten.
"Ett ljuvligt mellanmål som mättar bra och ger en liten efterrättskänsla."


Mellis

Mellanmålet ger ett viktigt energitillskott mellan dagens huvudmåltider. Det

är viktigt att planera in tid för att äta mellanmål så att det blir av. Detta gäller

både för barn och vuxna. Mellanmålet ska vara mättande utan att

konkurrera ut lunch eller middag. Smörgås, frukt och någon mjölkprodukt är

ett utmärkt mellanmål som ger lagom mycket energi och näring. Ett mindre

mellanmål (extramål) kan innehålla enbart en frukt.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0